• réalisation artisanales des moulures sur chantier ou en atelier.
  • Restauratin des moulures et ornements.

Stuc- en staffwerk is een aparte niche binnen het vakdomein van de stukadoor. Omdat er in de moderne villabouw steeds minder gebruik wordt gemaakt van lijstwerk alsook door het gebrek aan interesse bij de moderne stukadoor, wordt de stielkennis een beetje verwaarloosd en niet doorgegeven.

Gepassioneerd door de oude architectuur en de oude pleistertechnieken, is er binnen ons bedrijf een voorliefde gegroeid voor deze ambacht.

Verschillende cursussen, maar vooral de contacten met oudere stukadoors en gelijkgezinden hebben ervoor gezorgd dat we een zekere kennis binnen dit domein ontwikkelden. Later hebben we op de werkvloer met de "trial and error" methode genoeg resultaat geboekt om nu te mogen spreken van een zekere ervaring!

Wat is het verschil tussen stuc- en staffwerk?

Stucwerk is het trekken van sierlijsten en/of ornamenten (rozetten) ter plaatse, op het plafond of tegen de muur. Een lijst wordt getrokken door gips aan te brengen op het oppervlak, daar waar de lijst moet komen, en deze in een vorm te trekken d.m.v. een zinken profiel. Deze zinken profielen worden op een slede geplaatst teneinde recht en haaks de lijst te kunnen trekken. Een voordeel van stucwerk is dat je een nauwsluitende sierlijst kan trekken op een gebogen of onregelmatig oppervlak. In de restauratie van beschadigde plafonds is dit van groot belang. De vorm en de complexiteit van de sierlijst is echter beperkt bij stucwerk.

Staffwerk is het maken van sierlijsten en ornamenten op een tafel in het atelier. De sierlijsten en ornamenten worden na uitdroging aan het plafond bevestigd. Bij staffwerk maakt men veel gebruik van siliconen mallen waarin gips gegoten wordt tot een welbepaalde vorm zoals b.v. leliebladeren, pareltjes, ... Deze vormen worden in de sierlijsten geïntegreerd, wat een complexer geheel vormt.


Techniques d’isolation:

  • isolation thermique
  • isolation acoustique

Thermische isolatie

Hogere energieprijzen en de noodzaak om te voldoen aan de vooropgestelde richtlijnen aangaande energieprestatie hebben ervoor gezorgd dat in de bouwsector meer en meer aandacht wordt geschonken aan de plaatsing van isolatie.

Wanneer wij zolders en hellende daken bepleisteren, zullen wij deze ook op aanvraag isoleren. Door de strengere normering is de plaatsing van isolatie immers meer en meer een specialisatie op zich geworden.

Wij plaatsen voornamelijk een dakisolatie die is opgebouwd uit rotswol of glaswol. Deze minerale isolatiematerialen hebben een goede isolatiewaarde en zijn optimaal te verwerken. Een groot voordeel is dat deze isolatiematerialen niet brandbaar zijn.

Naast een degelijk geplaatste isolatie is de plaatsing van het dampscherm noodzakelijk. Over de isolatie heen, plaatsen wij een polyethyleenfolie. Hierdoor verkrijgen we een damp- en tochtvrije binnenzijde van de constructie. Als een gebouw weinig luchtdicht is, ondervindt de wind nauwelijks obstakels om er doorheen te migreren via de kieren en spleten op zijn weg. In de winter kan de koude lucht rechtstreeks doordringen tot in het hart van het gebouw, waardoor het afkoelt en tocht kan ontstaan. De aldus door de lucht doorspoelde of omzeilde thermische isolatie biedt geen weerstand meer tegen de wegstromende warmte en verliest een groot deel van haar doeltreffendheid. De goede prestaties van de thermische isolatie kunnen daarom niet worden gewaarborgd wanneer de luchtdichtheid ontoereikend is. De folie wordt daarom overlappend geplaatst, de voegen worden toegetaped. De folie wordt tegen de aangrenzende muren gelijmd.

Akoestische isolatie

Bij renovaties van twee- of driegevelwoningen is een van de meest voorkomende klachten dat de buren zo goed te horen zijn. Ook de geluidsoverdracht tussen twee ruimten in dezelfde woning is soms een probleem.

De beste akoestische isolatie bekomt men door een constructie te maken die een opeenvolging heeft van harde en zachte materialen, waarbij de zachte materialen de trillingen dempen. Als harde materialen kan men een pleisterlaag of een gipskartonnen plaat gebruiken. Als zachte materialen gebruiken we minerale wollen en /of kurk.


Travaux de cimenterie intérieure:

Champ d’application :

Logement:
  • Douches et salles de bain
  • buanderie et garage
Autres:
  • Hamman, sauna,...
  • piscines, chambres froides,...

Un enduit hydrofugé à base de ciment et chaux est appliqué à la maçonnerie.
Cette couche de ciment doit être droite et plane.
En fonction du résultat souhaité, la couche de ciment reçoit une finition spécifique.
Un mur cimenté est une excellente base pour le carrelage ou la peinture.
Il est résistant aux températures extrêmes et à l’humidité ambiante.

Techniques spéciales